FlorawebBilde

Flora er en Marieholm 261 seilbåt. Hun ble innkjøpt som ny båt i Strømstad høsten 1986. Niende mai 1987 satte hun seil mot Porsgrunn. Siden har Finn-Erik seilt henne. I 2002 mønstret Tone på.

Vinteren 2013/2014 fikk Flora plass i  verkstedhallen til Hansen & Arntzen på Ekstrand i Bamble. Mange års tanker og ideer til endringer og forbedringer ble realisert denne vinteren. Etter oppgraderingen fremsto Flora som en seilbåt for to personer eller rettere sagt for Tone og Finn-Erik.

Flora regnes nok av mange som en gammeldags, sedat båt med begrensede seilegenskaper. Moderne båter med flat bunn, finnekjøl og fritthengende ror glir lettere gjennom vannet. Stor bredde akter gir godt løft og god fart i unnavind. Stor bredde og høyt fribord gir stor plass til huslige bekvemmeligheter.  Disse båtene er også svært lettmanøvrerte i trange havner.  Her får man både i pose og sekk. Det er likevel noen gode egenskaper som har gått tapt med de moderne båtene. 

Retningsstabilitet
I bidevind eller med vinden inn forrenfor tvers er Flora svært retningsstabil og kan med enkle midler holde kursen uten autopilot. I forbindelse med en test av Marieholm 261 demonstrerte Göran Helmer retningsstabiliteten for seilmagasinet. Han ble da fotografert mens han sto på fordekket. Båten seilte i balanse med spinnaker. Ingen satt ved roret. 

Seiling i ujevn vind
I en god turbåt bør man ha kontroll over seilingen også når båten krenger over i en kraftig byge. Flatbunnede brede båter kan være vanskelige å handtere under slike forhold. Skoglinjenes asymetri ved krengning får båten til å endre kurs. Når største bredde ligger i akterenden løftes rorbladet opp av vannet og blir mindre effektivt. Båten dreier raskt opp mot vinden hvis man ikke umiddelbart slipper ut på storseiletskjøtet. Med dype og runde skroglinjer med moderat bredde er dette problemet mindre framtredende. Flora har rorbladet dypt i vannet og lystrer styringen ved krengningsvinkler på mer enn 45º

Krengningsstabilitet
Brede båter har god formstabilitet. Det er derfor fristende å redusere kjølvekten for gjøre båten lett og rask. En kullseilende båt bør kunne rette seg raskt igjen. Flere nyere turseilbåter har mindre enn 25% av totalvekten i kjølen. Flora har 44%. I tillegg ligger motoren under vannlinjen.

Myk gange i sjøen
Eldre båttyper med dype skrog går mykt i sjøen. Man slipper de kraftige bunnslagene som kan oppleves med flatbunnede båter. Det er mer behagelig å være ombord.

Legge bi
Går vi over stag med bakk i fokka og legger rorkulten i le så legges Flora bi. Stabilt og nesten uten framdrift ligger hun da på været. Mange moderne båter har vanskelig for å få til dette.

Robust konstruksjon
Kjølinnfestingen til en dyp finnekjøl er kritisk ved en eventuell grunnstøting. Moderne båter er vanligvis testet og sertifisert for å tåle grunnstøtinger mot myke underlag. Et møte med norsk grunnfjell kan bli skjebnesvangert eller kostbart for forsikringsselskapet. Flora tåler reelle grunnstøtinger. Dessuten er roret festet til kjøl og akterspeil på tre punkter uten skroggjennomføring. Enkelt og solid. 

Rask som flyter i vannet
Tau, garn og annet rask som flyter i sjøen har også lettere for å hekte seg fast rundt en vertikal finnekjøl og et fritthengende ror. 

Seiling på grunt vann under lave spenn
Flora har et dyptgående på kun 1,25m. Dette gjør at hun kan bevege seg inn på forholdsvis grunt vann. Med vhf-antenne i mastetoppen har hun seilingshøyde på 12m. Hun kan altså seile fra Ny Hellesund ut i Olavssundet og under broen mellom Tjøme og Vasser.

Ankring til land
Ankring på nordmanns vis består i å legge ut ankeret akter og fortøye baugen til trær eller bolter i land. Med høyt skrog og loddrett forstavn, som er vanlig i dag, er det ikke lenger enkelt å komme i land.
 

Komfort
Flora mangler det meste som man forbinder med komfort. Hun har ikke kjøleskap, varmtvannsbereder, dusj, luftavfukter, WiFi, fjernsyn eller stekeovn. Det er nettop disse manglene som gir oss den frihet og seilglede vi setter pris på. Flora seiles ikke mellom stikkontakter, men trives godt i naturhavner. Motoren kjøres ikke når båten ligger fortøyd. Gjør man innkjøp av matvarer en gang i uken er det ikke behov for kjøleskap. Vi unngår riktignok melk, vann varmer vi på spritblusset og fjernsyn ser vi hjemme. Flora gir oss friluftsliv og livsglede i kontrast til hverdagen.
 

 

Flora er lykkelig som liten
Havneavgifter og vinteropplag blir rimeligere, vårpussen går raskere. Ankeret hives uten ankerspill. På kryss drar man raskt inn en beskjeden genua og i havn beslår man lett et lite storseil. Flora seiles enkelt av en person som har alle skjøter innen rekkevidde. Kockpiten er trygg med høye karmer og smal nok til å gi spenntak under krengning.

Det tar riktignok litt lenger tid før vi kommer fram. Så får vi ekstra tid med seilglede og oppsøker steder som de raskeste seiler forbi. Kanskje strekker vi oss ikke like langt i ferien, men opplevelsene blir like mange om ikke de samme. Husk at seilgleden er omvendt proposjonal med båtstørrelsen. Små båter har små problemer. Store båter har store problemer.

Fjæra er en liten hvit WalkerBay på åtte fot med lange årer. Hun går med et nødskrik på Floras dekk.

Med enda et nødskrik får to foldesykler
plass i stikkøya.

item6 item5

Her er Floras troféer fra sin ungdom på regattabanen. Det var morsomt å vinne førstepremie i Stråholmen rundt fire år på rad. Da alvoret kom inn i Brevik Seilforening og Flora måtte sjekkes og seilene måles for å få stille til start ble det slutt på konkurreringen.

Et solpanel har fått plass mellom mast og lukegarasje. Panelet er lite og plasseringen er ikke optimal, men det gir påfyll til batteriene mellom helgene.

item7
item8
item9
item10
item11
item12
item13
item14
item15
Hjem Lenker Video Flora