Hjem NF M26 M261 Arkiv
item1

I 1966 tegnet Tord Sundén IF-båten som var en videreutvikling av den Nordiske Folkebåten. IF (Internasjonal Folkebåt) ble tilpasset tidens nye materialer og byggemetoder. Flere verft ble vurdert, men Marieholms Bruk AB ble valgt som produsent av båten. Pluggen som formen skulle støpes over ble laget hos Carl Andersson på Vindön. Den første IF-båten ble prøveseilt utenfor Långedrag 5.2.1967 med Tord Sundén til rors og sønnene Sture og Jörgen som mannskap. Den siste IF-båten fra Marieholm ble sjøsatt i desember 1984 med seilnummer 3488. Ca 2200 båter ble solgt i Sverige. de øvrige ble eksportert til Tyskland, Danmark, Finland, Nederland, Sveits, USA og Australia. I Norge er det ca. 200 IF-båter. I tillegg ble ca. 100 båter bygget på lisens i Australia. Totalt er det produsert nær 3600 båter. IF-båten er en moderne klassiker. I dag kan man bestille fabrikkny IF fra Seacamper i Tyskland.

item7
item4

Tekniske data

Lengde: 7,86 m
Lengde vannlinje: 6,03 m
Bredde: 2,25 m
Dybde: 1,20 m
Fribord: 0,65 m
Deplasement: 2,15 t
Storseil: 16 kvm
Fokk: 12 kvm (tidligere 10 kvm)
Genoa: 15 kvm
Spinnaker 40 kvm

 

Produksjonstall for IF-båter bygget i Sverige.

Konstruksjon

Skrog og dekk er gjort i håndopplagt glassfiberarmert polyester.

Fribord:
4 x 450 glassfibermatte, 2 x 630 vevd rowing. Tykkelse: 7 mm
Bunn og kjøl:
8 x 450 glassfibermatte, 4 x 630 vevd rowing. Tykkelse: 12 mm. Innlaminerte avstivninger.
Ballast:
1250 kg støpjern innlaminert i skroget. Hulrom mellom ballastkjøl og skrog er fylt med armert plastmasse for å hindre korrosjon og gi høy styrke ved grunnstøting.
Ror:
Glassfiberarmert plast
Dekk:
Glassfiberarmert plast med innlaminerte avstivninger i kryssfiner. Skrog og dekk er laminert sammen.
Cockpit:
Selvlensende, 2 stuerom i benkene med låsbare luker.
Akterrom:
Todelt låsbar luke, innbygd motorbrønn for påhengsmotor med lang stamme.
Forluke:
Glassfiberarmert sandwichkonstruksjon med gummitetning.
Innredning:
Trearbeid i teak, 4 køyer, 2 garderober (en kan anvendes som toalettrom), godt med stuerom, skap og hyller.
Mast og rigg:
Ian Proctor / Seldén 7/8 eloksert aluminiumsmast med enkle vinklede salingshorn. Rustfri wire og strekkfisker.
 

item2

Turbåten

IF-båten er en solid båt med gode sjøegenskaper. Med 58% av totalvekten i kjølen er den svært stiv. Når du ser en liten båt krysse ut i kulingen skal du ikke se bort fra at det er en IF. IF-båter har seilt jorden rundt og krysset Atlanteren flere ganger. Til glede for turseilerne kom varianten IF-E (Eksport). Denne modellen hadde innenbordsmotor, men den falt utenfor entypeklassenes regelverk.

Regattabåten

I 1971 ble den antatt som nasjonal entypebåt av Svenska Seglarförbundet. I 1985 gikk den forbi Nordisk Folkebåt som verdens største "cruising class". Norge har egen klasseklubb, Norsk IF-båt Klubb, som arrangerer Norgesmesterskap for båttypen. Klassereglene gir ikke rom for "high tech". Det gjør båten til en ideell konkurransebåt for seilere med slanke lommebøker. En gammel IF-båt kan man få rimelig og dacronseil er ikke altfor dyrt. Ingen instrumenter utover et magnetisk kompass tillates i NM. Her er det seilkunnskapene som utgjør forskjellen.

item3
Arkiv

IF

Hjem NF M26 M261 Arkiv Arkiv